Bor

A bor a világ legkevésbé kézzelfogható terméke. Ugyan definícióval leírható: „a bor a szőlő gyümölcséből erjesztés útján készült ital”, de ez semmit sem árul el beltartalmi értékéről, változatosságáról és változékonyságáról, mindarról a munkáról, ami általa testesül meg.

Minőségét számos tényező befolyásolja: a szőlőtermőhely klimatikus és talajadottságai, a szőlőfajta, a termesztés-technológia, az évjárat, a feldolgozás mikéntje, a borászati technológia, az érlelés időtartalma, módja, a palackzárás típusa és még sorolhatnánk tovább.

Más-más aromák, zamatok jönnek elő a fehér- és a vörösborokból, a reduktív (levegőtől elzárt) módon készült gyümölcsaromákban gazdag, valamint az oxidatív, azaz fahordóban érlelt, testesebb típusokból.

A két nagy csoport között átmenetet képeznek a rosé és a siller borok, amelyek a technológiai finomságok újabb szép példái.

Igazi meglepetés volt, amikor Dom Perignon néhány évszázada elkészítette -a legenda szerint- az első pezsgőt. Ma mind a hagyományos champagne-i technológiával, mind pedig a „modernebb”, gyorsabb eljárás útján készült pezsgők fontos kellékei ünnepeinknek.

A magasztos események alkalmával nem hiányozhatnak asztalainkról a borkülönlegességek sem. Ezek hosszú sorát a késői szüretelésű borok nyitják, majd következnek a szamorodnik, a fordítás, a máslás, a „borok királyai” az aszúk, az aszúeszencia és a „fenséges ital”, a nektár.

A főként külföldön készített likőrborok (lásd sherry, portói, madeira, malaga, banyuls, marsala, ürmösborok, stb.) jelentősége a mi esetünkben abban áll, hogy többségük nagyon jól illeszthető csokoládé mellé!

E rövid kis áttekintés szolgáljon ízelítőül mindazoknak, akik eddig csak gondolkodtak azon, hogy egy hasonló "Kísérletbe" kezdjenek, mint az általunk említett!