Sztori és terroir

São Thomé & Principe

São Thomé & Principe (a továbbiakban rövidítve csak São Thomé) az afrikai kontinensen a Giuneai-öbölben, az Egyenlítő mentén található független köztársaság, mely a fenti két szigetből áll, mintegy 1000 nkm-es területével. Lakónak száma 160 ezer fő.

Ghána

Ghána Nyugat-Afrikában, az Egyenlítőhöz közel helyezkedik el. Keletről Togo, északról Burkina Faso, nyugatról Elefántcsontpart, délről pedig a Guineai-öböl határolja.

Elefántcsontpart

Az ország a nevét az itteni korábbi jelentős elefántcsont-kereskedelemről kapta. Lakossága majdnem eléri a 17 millió főt, népsűrűsége 52 fő/nkm. Fővárosa Yamoussoukro, de a legnagyobb városa nem ez, hanem a délen elhelyezkedő Abidjan. Az ország 19 közigazgatási körzetből áll.

Grenada

Grenada a közép-amerikai Kis-Antillákhoz tartozó szigetország. Két nagy és több kis szigetből áll. A szigeteit Kolumbusz Kristóf fedezte fel 1498-ban.

Spanyol éra

Kolombusz Kristóf negyedik amerikai expedícióján -amelyen 1502-ben a mai Hondurashoz tartozó Guanaja-szigetre érkezett- ismerkedett meg a kakaóbabbal.

Gyökerek

A csokoládé története, akárcsak bármely más történelmi aspektus, rendkívül szövevényes és sok esetben máig nem tisztázott, hogy valójában ki volt az egyes technológiai lépések kitalálója. Ezért ehelyütt csupán az egyes teóriák bemutatására tehetünk kísérletet.

Madagaszkár

Madagaszkár, vagy régi nevén Malagasi Köztársaság Afrika délkeleti oldalánál található szigetország az Indiai-óceánban.

Peru

A Perui Köztársaság a dél-amerikai Andok legnagyobb országa. Nyugaton mintegy 2000 km hosszan a Csendes-óceán határolja.

Néhány szó a termőhelyekről

A csokoládé készítéséhez felhasznált kakaóbabok termőterülete igencsak meghatározza a végtermék aromáinak, zamatainak karakterét.